We gaon op rêep!

Het is koud, er zwerft een verdwaalde ziel door de koude straten van een grijs Tilburg. Er wordt niet naar elkaar gekeken, echter wordt de grond door vele bloeddoorlopen ogen nauwkeuriger bekeken dan de bodem van plastic wegwerpglazen de dag ervoor. Het is namelijk carnaval beste mensen! En wanneer carnaval het zonnige zuiden overneemt, verandert het in de loop van twee dagen tijd in een postapocalyptisch bij elkaar geraapt hoopje steen, kapotte bierblaadjes, katers, carnavalswagens, dode dieren, verloren kledingstukken .. Wacht? WAT?! Carnavalswagens? Kwam die zondag al zo snel? Dat betekent dat d’n opstoet voorbij komt!

Ineens wordt het duidelijk waarom er in deze lege straten een sprankje hoop verschijnt in de vorm van een dozijn nog steeds dronken gezellige Braquers. Nog voor de begeleidingsploeg de straten betreedt worden de eerste blikken bier opengetrokken, want zoals het hoort bij carnaval begint met zoals men er is geindigd. Juist: aan de bodem van de gevoelsgolf die een achterlijke hoeveelheid bier (waar deze feestdag toch op gebouwd is) toch altijd tot gevolg heeft. Maar geen nood, drie blikken verder en we kunnen er weer tegenaan!

Een simpele carnavalsvergelijking laat namelijk zien dat gezelligheid in combinatie met bier altijd zal leiden tot een goede dag (lees niet: een goede afloop). En gezelligheid is weldra op komst, de buren slepen namelijk een festivaleske hoeveelheid boxen de stoep op, alsmede een hard plastic tuinsetje en gesponsorde worstenbroodjes (yay). Gelukkig verandert het straatgezicht zo snel als een banaan met een kerf erin in een.. nee wacht die worden slecht.. maar het werd beter.. In ieder geval: D’n opstoet begon!

Zoals altijd begint de optocht met een oneindiig lijkende stoet aan reclamekarren met enorm nuttige handschoenen, vlaggetjes, bellen, kruikjes, ballen, hoedjes, folders, etcetera, etcetera. Mooi man, vervlogen tijden dat er louter vriendengroepen hun passies voor handwerk, creativiteit en met name gezelligheid wisten te combineren tot een prachtig bouwwerk dat ter vermaak van jong en oud door de straten van menig stad of dorp werd gereden.

Maar ach, reclamestoet voorbij, en het kon losgaan! Een aantal uren mooie bouwwerken, muziek en dansjes, alsmede een aantal irritante minderjarige en minderbegrijpende (bovensloters, yuk). Maar het mocht de pret niet drukken, wat dat wel deed was de immer slinkende voorraad bier. Toen deze zo richting het einde van optocht richting standje “op” begon te gaan was het tijd om richting TSCV Plato te gaan, speciaal voor deze gelegenheid omgetoverd in heuse carnavalssfeer. Nu is het natuurlijk echt prijs, op de enige dag dat de gemiddelde Platoon wel in thema komt moet er natuurlijk van genoten worden. En gezien er al een aantal uur volle bak (haha) genoten wordt, zal het doorzetten van dit feestgedruis geen enkel probleem worden.

En de reden waarom dat gedacht werd is precies de reden waarom het niet verteld kan worden. Moest u daar over nadenken? Gelieve deze site te verlaten en uw heil te zoeken bij boeken. Grinniken om rijmpjes? Zelfde verhaal.

Maar we gaan door! Want wederom ging het Braqueriaanse gezelschap zijn geluk beproeven in Cuijk. Want denkt men aan carnaval dan denkt men aan d’n Kuukse kroegentocht. Dat Plato een échte carnavalsvereniging is bleek wel uit het feit dat de busplaatsen dit jaar niet aan te slepen waren. Zodoende ging de tjokvolle bus onder begeleiding van kapitein Peerke Dort en muzikale kwelling ondersteuning van klooi Dingo richting Cuijk. Nadat de statafel veilig opgeborgen was, kon de kroegentocht vervolgd worden en beloofde het een mooie dag te worden. Uiteindelijk werd het een dag die ons geleerd heeft dat: Koek de ideale achtergrond danser is, dhr. Adriaans alweer zijn vierde lustrum is ingegaan, je met ijsklontjes heel veel plezier kunt hebben en … nog iets?!?

‘’Gij zèèt ene speciaole’’