Over Braque

In Den Beginne

‘Het was in 1990, op het Plato pand, daar hadden er zes geregeld een biertje in de hand’, de gevleugelde aanvang van ons veel gehoorde dispuutlied. Bijna dertig jaren geleden besloot een erudiet, voorkomend als wel eloquent zestal de grondpalen te slaan voor wat later een nieuwe entiteit bleek in de Tilburgse studentenwereld: Heldiaal Heerendispuut Braque.

Na enige tijd te hebben rondgelopen in de circustent der T.S.V. Plato volgepakt met muffige pluizen, links tuig, carnavaleske clubjes en veelal laffe meninkjes besloten de Heeren Ruijten, Franssen, Eggermont, van Drie, Brueren en Driesen opdat het anders kon. Neen, dat het anders moest. Alwaar de gehele vereniging nogal huiverig opkeek naar het rechtse stemgedrag, de stijlvolle vertoning en de ontgroeningsgezindheid van het heerschap bleek al snel dat zij het bij het rechte eind hadden.

De afgelopen vierendertig jaren is wel gebleken dat Braque staat voor continuïteit door de constante aanwas van nieuwe leden maar ook door het voortzetten van tradities. Daar tegenover staat dat Braque open staat voor vernieuwing. Het neerzetten van de Tilburgse Open Croquet Kampioenschappen is hier een lichtend voorbeeld van gebleken, een activiteit die inmiddels is uitgegroeid tot een waar evenement met vele honderden bezoekers en dat qua stijl, klasse en finesse haar gelijke niet kent.

Het begrip Waakhond der T.S.V. Plato is ons dan ook op het lijf geschreven. Waar tegenwoordig onze vereniging vol staat met clubjes die na een jaar al spreken van tradities hebben wij als Braque wél een eigen identiteit weten te behouden en blijven deze ook uitstralen. Tot enkele jaren terug was de paarse Plato-das een ietwat onbekend begrip binnen de muren van onze geliefde sociëteit. Het initiatief van Braque om bij een Algemene Ledenvergadering van Plato als lid van Plato aanwezig te zijn is een inmiddels steeds meer overgenomen ‘ongeschreven’ regel. Juist dit soort initiatieven van Braque zorgen ervoor dat Plato niet vervalt in een stadse stamkroeg waar je komt voor het goedkope bier of de makkelijke vrouwen. Waar sommige leden de sociëteit zien als niets meer als de schuur van een veredeld schuurfeest zal Braque er staan met gepast fatsoen, welbespraaktheid en natuurlijk aanwezigheid. Begrip Waakhond, weet u nog?

Lid worden van Braque is niet voor een ieder weg gelegd. Sterker nog: voor vrijwel niemand. Mocht u in de unieke situatie belanden dat u de kans krijgt om het kennismakingstraject te gaan doorlopen bij Braque dan zult u van goede huize moeten komen. Iedere Braquer is trots op zijn trui, omdat hij weet dat ieder ander die het kleinood om de schouders heeft hangen dezelfde beproeving heeft doorlopen en daarbij heeft laten zien uit welk hout hij gesneden is. Tradities, weet u nog?

Wellicht is het daarom ook wel zo treffend om te zien dat Braque het enige Dispuut binnen de vereniging is dat een goede band met haar oud leden onderhoudt. Tijdens de Dies, de nieuwjaarsborrel of het Gezelligheidsweekend van het dispuut wordt het Heldiale Zwart-Wit door menig oud lid uit de mottenballen gehaald.

Gaat u voor de middelmaat? Zit u graag thuis bij mama op de bank en bent u bang voor veranderingen? Kunt u slecht tegen een stootje en vindt u groepen mensen beangstigend? Houdt u er niet van om in het diepe te springen en voor een uitdaging te staan? Klik dan alstublieft niet verder. Het is vaak niet de vraag of u bij Braque wilt, maar of Braque u eigenlijk wel ziet staan.

Met Heldiale Groet,

Heerendispuut Braque