Braque draait doorrrrrr!

Het land zit wederom op slot. Maandenlang konden de Helden al zittend bij Slagroom (of al staand bij De Prins) de verloren terrasavonden inhalen, maar vanaf 15 oktober was het over met de pret. Geen halve liters meer bij Slagzahn, geen goedkope dames bieries meer bij Plato en zelfs geen weeïge quotes van café de Korenbloem meer; de studententijd van het collectief bevindt zich wederom in zwaar weer. Relativeren is echter belangrijk; er zijn altijd nog mensen op deze planeet die het zwaarder hebben dan Braquers. Denk bijvoorbeeld eens aan Lange Frans, die dankzij de roverheid zijn miljoenenpubliek kwijt is geraakt door vrijblijvende podcasts over het liquideren van de premier. Of denk eens aan de MVV- hooligans, die zoveel hersencellen missen dat ze zich dermate druk maken over de kleur van een fictief figuur dat ze fysiek geweld nodig achten. Of denk al helemaal eens aan de vriendin/FWB Interne Zaken der T.S.V. Plato die haar masterplan over het Braque een schorsing aannaaien disputaire kennismakingstraject volledig moest herzien. Met de gedachte dat de leden tenminste nog de beschikking hadden over La Bar, een eigen huis en elkaar openden de Helden nog met een enigszins bemoedigend gevoel de deur naar de tweede lockdown.

De eerste noemenswaardige activiteit in deze periode was de avond van de Amerikaanse verkiezingen. Ter gelegenheid van deze speciale avond bracht Djarniloef een toto in het leven, die iedere aanwezige volledig willekeurig doordacht had ingevuld. Een slim businessmodel is het wel; toto’s de mailketen in slingeren over onderwerpen waar Braquers minder vanaf weten dan jij. Wellicht kan Floyd Mongloid zijn splinternieuwe roestbak met zo’n toto afbetalen wanneer hij de Helden laat gokken op zijn huidige verblijfplaats. Afijn, terug naar de avond zelf. De toto’s waren ingevuld, de traditionele spareribs van Koek borrelden in de pan, de tap was voor de zesde keer deze maand gefixt en zelfs Hampie was erbij: niks stond een memorabele verkiezingsavond in de weg. Ter voorbeschouwing keken de Helden naar het Deense broertje van Excelsior tegen Ajax een talk over de historie achter de presidentsverkiezingen, waarna rond elven werd overgeschakeld naar Fox. Binnen een kort tijdsbestek leerden de aanwezigen veel: wat de rol van counties waren, dat de scharrel van Moes begrijpelijkerwijs niet altijd zin in hem heeft en dat Kanye West een succesvoller debuut als politicus kende dan Jan Roos. Wat men deze avond echter vooral leerde was dat het Trumpisme zich in nóg meer imbeciele Amerikaanse zielen heeft geworsteld gedurende zijn presidentschap. Vele Braquers zochten derhalve laat in de nacht hun bedden op in de veronderstelling dat de buitenechtelijke vader van Boris Johnson vier jaar langer het land mocht ‘leiden’.

Twee dagen later bleek niets minder waar. De stembureaus uit de grote steden ontwaakten uit hun slaap en telden uiteindelijk voornamelijk stemmen voor Sleepy Joe. Zelfs de meest vergeetachtige mannen bleken dus grootse dingen te kunnen bereiken. Geïnspireerd door dit gegeven besloot Quen op het laatste moment toch deel te nemen aan de CoCoS Escape Room om zijn team hopelijk de overwinning te bezorgen. In een ware titanenstrijd namen team oude lullen en team klooien het op deze avond tegen elkaar op, met als doel om als eerste te ontsnappen uit de hemeltergend slome zoomcall de handen van een virtuele vijand. Er kwamen al snel rekensommen en mysteries voorbij waar Stephen Hawking moeite mee had gehad, maar de Braqueveteranen wisten de eerste codes snel te kraken. Het team van de klooien liep echter al snel een achterstand op, doordat Frommels vriendin een niet nader te noemen Vovozzo-chick het team vijf minuten lang liet wachten op een nieuwe link. De jongerejaars zagen de winst langzamerhand steeds verder uit hun vingers glippen, terwijl de routiniers door de vragen bleven vliegen. Een huisklooi gooide vervolgens de jongerejaars genadeloos voor de bus door hen – in tegenstelling tot de oude lullen – geen broodnodige informatie te geven voor een cruciale vraag. De achterstand bleek voor de jonkies niet te achterhalen, waardoor het team der oude lullen als eerste ontsnapte uit de wurggreep van de zoomcall. Bovendien bleken zij de snelste van het gehele deelnemersveld, maar dat mag geen verrassing heten. De biertjes voor de winnaars vloeiden rijkelijk, terwijl het verliezende team de Fair-Play prijs in de wacht trachtte te slepen door even hard te zuipen als de winnaars. Zaza zette de rest van de avond nog zo’n zeventien keer Super Feyenoord in nadat zijn club weer eens een incidenteel Europees succesje had geboekt, waarna de Heeren om een uur of drie besloten de buurman nog te voorzien van enige vorm van nachtrust.

De maandag erop stond er weer een bijzondere activiteit in de Braque-kalender: de online tussenborrel! Q had het dispuut en bovenal lichting 2020 beloofd om ditmaal zijn zaakjes keurig op orde te hebben, zodat er ditmaal zorgeloos kon worden toegeleefd naar een nieuw contactmoment met het elite-clubje der eerstejaars. Uiteindelijk kon er veel worden gezegd over de voorbereidingen, maar zorgeloos zou zelfs Bob Marley het niet hebben genoemd. De eerstejaars kenden gelukkig wel een zorgeloze voorbereiding door het pakket dat ze ontvingen van de Asstressor en diens voorganger. Met een breed scala aan lekkernijen en de conceptversie van het Braque-voorstelboek in bezit waren de aanwezigen in ieder geval klaar voor een onvergetelijke avond achter de laptops. Het spits werd afgebeten door Snof, die iedereen tot op het bot raakte met zijn speech over dat het toch best klote was dat de borrel online plaatsvond. De avond werd vervolgens écht afgetrapt met de Braque-quiz. Dankzij deze tocht door aloude Braque-verhalen leerden de sjaars dat soa’s op iedere toiletbril op de loer liggen, maar kwamen de genodigden vooral achter de dronken verhalen van leden. Omgekeerde stoelsessies, zoals u wilt. Met de Crazy 1990 leerden de leden vervolgens de genodigden juist wat beter kennen. Zo bleek dat de sjaars het Io Vivat al beheersten, dat de Partij van de Dieren verrassend goed te verkopen viel en dat het niet zo moeilijk is om Geert Wilders te vervangen als leider van een one-issuepartij. De rapkwaliteiten van Floyd DrillrapLoyd en Zaag sprongen aan het eind van de avond vooral in het oog bij Moes, terwijl de andere leden voornamelijk met lede ogen toezagen hoe Quen de genodigden kennis liet maken met vergeten muziekiconen als Paul McKartney. Het mocht de pret gelukkig niet drukken. Met een tevreden gevoel konden de Helden uiteindelijk terugkijken op de tussenborrel, en zodoende borrelden de duo’s en trio’s nog tot laat met elkaar door.

Weer drie dagen later verzamelden de Helden zich voor de online editie van de Biro d´Italia. Lichtingsdrager Heuj en kindervriend Kirk representeerden het dispuut, aangemoedigd door de rest van het actieve kader. De mannen schoten uit de startblokken en maakten de eerste speciaalbakken al snel soldaat, tot ongenoegen van Kriks al zo zwaar belaste maag. De voorsprong bouwde zich vervolgens snel op. Zo snel dat het 2020-duo vergeten was dat je nooit, maar dan ook nooit te vroeg moet juichen. Zo klonk het ‘’Kwak, hoe laat kom je morgen die prijs brengen?’’ al gekscherend door de borrelruimte nadat de Heeren zes luttele bakken hadden gekapt. Op de eindstreep werd het overmoedige duo dan ook geklopt door een team van sjaars. Sterker nog: door familie van Aad en Djarniloef. Waar mannen met enige vorm van trots met de staart tussen de benen waren vertrokken, maakten Heuj en Krik er na afloop nog een schaamteloze vertoning van door de winst ten onrechte te claimen. Het Trumpisme is nu dus ook voor het eerst in Tilburg in gedetecteerd. Het kabinet adviseert echter om niet direct toiletrollen te hamsteren; je handen wassen volstaat voorlopig.

“Maarten is toch niet serieus Praeses van jullie dispuut geweest?!’’