Ouderkroostdag

U kent dat wel. Ouders die soms vragen wat er nou allemaal wordt uitgespookt in studentikoos Tilburg. Wanneer dit afgedaan wordt met de mededeling dat we gewoon onze colleges gevolgd hebben en in de universiteitsbibliotheek netjes onze sommetjes en casussen voorbereid hebben, dan kan dit soms tot sceptische blikken op de ouderlijke gezichten leiden. En ondanks dat de Heeren van Dispuut Braque een standvastige UB-presentie hebben, kunnen ook wij niet ontkennen dat we zo nu en dan ook extra-curriculaire activiteiten ondernemen met het collectief. Om het thuisfront te laten zien dat deze activiteiten niet louter bestaan uit nachtelijke escapades op onze sociëteit maar ook eloquente en fatsoenlijke activiteiten omvatten, organiseert het dispuut om het jaar de Ouder-Kroost Dag. Dit jaar was het alweer de vierde editie van deze A++ activiteit die deze keer plaatsvond op 19 oktober jongstleden.

 

Daar de organisatie van een dergelijke activiteit niet uit de lucht komt vallen besloot het dispuut om niemand minder dan olijke krullenbol Mattheeuwse aan te stellen als organisator van deze mooie activiteit. De dag ving aan op eerdergenoemde sociëteit Akademeia. Ondanks dat het Plato-koffiezetapparaat niet in staat was om de cafeïnebehoefte van 12 Braquers en bijbehorende ouders bij te houden begon de dag alsnog kleurrijk en vrolijk. Ondanks het feit dat de Praeses zijn mooiste trui had aangetrokken was de aanwezigheid van het Heldiale Gebak de grootste kleurmaker van de ochtend. Toen uiteindelijk bepaald was wie het hoofd van dhr. Beeksma mocht verorberen en we enkele liters koffie en een paar duizend calorieën verder waren kon de rondleiding door het Platopand beginnen. Natuurlijk kon deze niet beter verzorgd worden dan door Plato’s eigen super-tof-bedankte-kind-aan-huis Van Der Zwan. Enkele verbaasde blikken op de gezichten van de ouders bij het aanzien van onze ruime sociëteit bleven ook niet uit. Duijker Sr. wist op subtiele wijze de algemene mening dan ook wel te verwoorden: ‘Dit is wel wat meer dan de veredelde zuipkelder die ik verwacht had!’.

Na deze vernieuwende blikken was het alweer tijd om de sociëteit achter ons te laten en te vertrekken naar een tweede veredelde zuipkelder te weten Abdij de Koningshoeven te Berkel-Enschot. Vanzelfsprekend werd er met de ouders aanwezig in stijl gependeld en dus stonden onze vrienden van Hooijen voor de deur met hun vers geverfde partyhuifkar. Het feit dat dispuut Braque zelf wel de ‘party’ organiseert werd al snel onderkend door de chauffeur die vlug de Hollandse klassiekers die door de speakers galden het zwijgen oplegde.

 

Vanzelfsprekend stond de tour door de abdij in teken van het brouwen van de ons niet onbekende La Trappe. Het afgedwongen goede weer en de humoristische, Bourgondische gids maakte deze rondleiding tot een groot succes. Dat hij ook precies wist hoe hij de bezoekers lekker kon maken voor de uitgebreide catalogus La Trappe-memorabilia, variërende van brood vervaardigd uit bierresten en bierkelken die zelfs door dhr. Van Mosselveld als ‘fors’ bestempeld werden, bleek uit de afsluitende bierproeverij. Gelukkig bleef openbaar dronkenschap vooralsnog uit.

 

De dag werd afgesloten met een koningsmaal bij stamkroeg ‘t Vaticaan bereid door Pr½mus Inter Pares Frank. De rustige naborrelsfeer die na de maaltijd door de zaal hing, gaf nog maar eens aan dat iedereen verzadigd was. Dat het een geslaagde dag was dat was wel zeker en daarom ook alom hulde voor dhr. Mattheeuwse. Dat echter voor sommigen de avond pas net begonnen was bleek later…

“Heineken gebruiken we hier om de ketels mee schoon te spoelen.”