Biro d’Italia

Anno 2019 vieren de subclubjes hoogtij binnen het heldiaal collectief. De één wat prominenter dan de ander en een enkele wat sportiever dan de ander. Zo is er ook binnen dispuut Braque een aantal liefhebbers van Puck Moonen de nobele sport met de fiets. Geïnspireerd en voorzien door haar oprichter, klimmen diverse Leeden met enige regelmaat op hun Bikkelbike. Om vervolgens door heel het land automobilisten lastig te vallen, waaiers te trekken en Strava recordjes te breken om daarna te plooien en verzadigd in de Grupetto terug te keren naar vrouw en kinderen.

Ook de jonge generatie heeft het wielervirus te pakken, wat zich vertaalde in een heuse Biro d’italia bij Plato. Waar Aad Tommeke zich komende mei op de flanken van de Mortirolo en de Stelvio gaat richten op zijn tweede Giro titel, hadden onze strijders te maken met hele andere percentages. Gehuld in treffend Braque wielertenue stond een peloton van vier man aan de start. Waterdrager Croque zou de kopman zolang mogelijk bij staan, Alex richtte zich en danseuse op de bollen, puncheur Hamlap voor de massasprints en kopman Kaufmann voor het algemeen klassement.

Het startsein klonk! En met veel grinta vertrokken de renners voor hun eerste biertje. Hampie maakte zijn status als sprintkanon waar door met veel overtuiging de eerste etappes op zijn naam te schrijven. Croque had echter zware benen en zat in de tweede etappe al volleding á bloc en kwam surplace.

Na een paar etappes kon de balans worden opgemaakt en bleek dat Rick Verhoeven de tete de la course aanvoerde, met in zijn kielzog de Limburgse reus Roy en Kauf. Het grote linkeballen was begonnen tot er plots een pauze werd aangekondigd. Vlot werden de soigneurs opgezocht waar de tactiek nog eenmaal doorsproken werd. Het grote gevaar zou van die ronde Piot’er komen, Croque had al een jasje uitgedaan maar zou zich nog eenmaal volledig moeten leegrijden om nog van waarde te zijn voor de kopman, zodat die het daarna op de grote molen zou kunnen afmaken.

De koers werd hervat, helaas bleek Croque niet meer uit zijn chasse patate te geraken en waren de kopmannen op zichzelf aangewezen. Op kousevoeten vertrok de reus vervolgens uit de kopgroep en hield een moordend tempo aan, wat de rest niet kon volgen. Wat resulteerde in de maglia rosa gele trui voor de Lijsters. Verhoeven zou nog tweede worden en Kaufmann mocht het podium volmaken. Schrale troost was nog wel de groene trui voor Harmen. Die zich ontpopt had tot rittenkaper in de vlakke etappes.

Heeft Quinten nu al gebraakt??